(In ce ar trebui sa investim | Portofoliu Crypto.
Sau cum să-ți creezi propriul portofoliu în funcție de nivelul tău de investitor.
Salutare și bine v-am găsit în aceasta lecție concretă despre cum sa va creați portofoliu.
Nu este un secret faptul ca eu sunt un investitor pe termen mai lung, dar asta nu înseamnă ca eu nu am în portofoliu monede mai riscante.
In ce sa investești? E simplu chiar.
Totul tine de tine, de mentalitate și de educația financiară pe care le-ai dobândit de-a lungul timpului.
Este ușor sa facem recomandări neasumate, când piața e bullish, apoi sa începem sa dam vina.
Eu totuși vreau sa iti arat cum poți sa devii asumat și sa să-ți faci propriul portofoliu fără sa dai vina pe cineva.
In momentul de fata, când scriu aceasta lecție, este aprilie 2022, când piața este când sus , când jos. Totuși trebuie sa ții cont ca nu exista o perioada buna de a intra în piața, dacă nu ai mai intrat pana acum și ești la prima ta investite.
Cel mai important lucru. Fa-ti research-ul înainte. Exact
Daca vrei sa dai un “boom” si cauți continuu monede cu potențial, probabil vei sfarsi prin a renunța, crezând ca nu este pentru tine.
Daca începi să-ți creezi un portofoliu echilibrat, care sa conțină atât monede care au dovedit ceva și care au ceva de “spus” în spațiul crypto, cât și monede putin speculative, sau proiecte la început de drum, atunci tipul tău de investitor se transforma din riscant și speculativ, într-un tip de investitor mai conservator, pe termen lung.
Astfel ca exista mai multe posibilități să-ți creezi un portofoliu.
1. Cumperi oricând și oricât, monede precum Shiba ca ai auzit de la veriosorul prietenei tale ca a făcut 10x. Și e posibil ca fără research sa începi sa vezi cum portofoliul ori stagnează, ori se duce în cap. Ceea ce nu aș recomanda niciodată aici pe platforma, dar decizia e la voi.
2. Exista varianta în care investești doar în monede de pe Coinmarketcap din top 10, dar doar în 2 proiecte, toți banii. Ex: Bitcoin și Solana sau Bitcoin și Ethereum. Unde vei fi sigur ca nu se vor duce în cap chiar dacă începe vreo boala anume în lume, și vor sta acolo cât timp exista crypto.
Deci deja devenim mai safe. Un portofoliu profitabil se face in timp, nu când dam doua click-uri de buy and sell.
3. Varianta 3 este cea mai safe, din punctul meu de vedere deoarece se poate împarți în mai multe procente, astfel încât sa ai un portofoliu scalabil, profitabil și de lunga durata.
Eu dacă aș avea de exemplu 1000$ de investit și probabil sunt banii pe care nu doresc sa ii pierd prea curând sau deloc, aș împarți pe procente în următoarele etape:
50% I-as investi clar în monede de top precum BTC și ETH 25-25% sau 30-20% ( BTC-ETH sau invers ). Monede de top care au ceva solid la baza și care împreună reprezintă aproximativ 55-60% din întreaga piața crypto.
20-30% in monede care au potential si care pot face ceva X-uri din momentul actual, proiecte bune, de durata, care au ceva deja lansat în piața și nu promit marea cu sarea aiurea: Egold, Solana, Avax, monede în care eu sunt investit și sunt safe cu ele.
10% pentru monede de tip shitcoin : Shiba, Doge, Shiba- Doge.
Ia restul de 10-20% i-aș tine sub forma de cash dar în aplicație pentru a aplica metoda D.C.A despre care vom discuta în lecția următoare.
Tine cont ca trebuie toț timpul sa cumpărăm la scăderi nu când piața este intr-o continua ascensiune și pare ca nu se mai oprește. Atunci este punctul unde oamenii încep sa isi ia profiturile, nu când lumea trebuie sa investească.
De aceea bogații devin și mai bogați, iar săracii sărăcesc și mai tare.
Ți-am scris aici gândurile și părerile mele în legătură cu ce aș face eu dacă aș intra acum în spațiul crypto.
Totusi, trebuie sa înțelegem și faptul ca aceste lecții reprezintă o baza educațională și nu neaparat sfaturi investiționale. Totul trebuie sa fie un risc asumat deoarece piața crypto.
Ce rămâne de făcut este doar sa acumulezi și după caz sa mai diversifici monedele / proiectele când apar oportunități noi în piața ( proiecte noi, scăderi masive, Corecții etc ).
Sper ca ți-am oferit ceva concret, ceva ce nu multi din industria asta ar face, sa dea cărțile pe fata într-un mod unic și transparent.
Te astept la următoarea lecție.
Cu drag, Vasy.
Lasa-mi un comentariu dacă crezi ca te-a ajutat real și totodata un feedback.
0 Comentarii